FYLLERIÖVNING

Stötte på denna analys om fördelar respektive nackdelar med elektroniskaenkäter resp. pappersenkäter:

Enkätmetod

Dator

Papper


Fördelar

Nackdelar

Fördelar

Nackdelar


Lätt att fylla i enkät

Mindre efterarbete

Tidigt resultat

Mindre kostsamt?

Besvaras hemifrån?

Oberoende av tidp?

Få datasalar

Stör uv i datasalar

Ev teknikkrångel

Teknisk backup?

Svarsfrekvens


I vanlig sal

Med läraren...

Stör ej uv

Säkrare (?)

Svarsfrekvens

Tar tid f elev

Efterarbete!

Tryckning!

Hantering

Utdelning



Vad anser då jAg som sedemera blev den som fick skriva in eller som det heter i detta sammanhang; stansa* svaren från enkäterna enligt en överenskommen mall till Excell (som är ett billigt, spritt program) för att därifrån föra över till SPSS (som är ett dyrt program, men underbart att göra statistik o tabeller ifrån):

Visst kan det vara så att svarsfrekvensen blir högre (dvs. det externa bortfallet mindre) om införstådd person (ex. en lärare) delar ut enkäter till respondenterna (undersökningpersonerna) - som vid ett provtillfälle i skolan ungefär. Men å andra sidan har man väl prov i datorkunskap ibland? Fördelen med pappersenkäter är väl att fler personer samtidigt kan svara med mindre lärarresurser.

jag håller inte riktigt med om påståendet "säkrare" som positiv på pappersenkät sidan. En enkät är ju en typ av väldigt strukturerad intervju. Frågorna styr i stor del svaren. Enkätkonstruktören styr också genom att tillåta om flera alternativ får anges eller inte. Med en elektroniskenkät kan ifyllandet styras av att det inte går att gå vidare till nästa fråga om man inte har fyllt i en fråga eller fyllt i för många alternativ. Det s.k interna bortfallet, med vilket menas att frågor som inte besvaras eller inte räknas pga felaktigheter/tvetydigheter i svaret, torde minska med elektroniska enkäter. För att vara säker på att rätt person svarar borde då ifyllandet ske på bestämd plats med t.ex. lärare närvarande.

Tidsaspekten har tagits upp som en fördel med elektroniska enkäter. De liksom stansar sig själva. Det är ett digert arbete med att stansa in manuellt, det går inte att komma ifrån. Och man måste gilla siffror och det underlättar om du kan se mönster (för att uppfatta om du håller på att stansa fel). Det roliga med att stansa manuellt är att den som stansar får en översyn över tendenser och en förståelse för varför vissa frågor inte besvaras eller besvaras på ett annat sätt än konstruktören tänkt (det är som bekant inte helt lätt att styra människor). Det är också intressant med respondenternas små kommentarer vid sidan om. Tyvärr tillåter inte statistiken att kommentarer utanför fria fält kommer med (där omvandlas ju allt till siffror, vilket en smiley inte låter sig göras).

Det jAg ska ta fasta på är dock att en elektronisk enkät anses mindre kostsam. Det måste ju betyda att mitt arbete kostar, vilket borde synas i lönekuvertet,,,,



*Begreppet STANSA kommer från, enligt Wikipedia, att man datorernas barndom användes stansade hålkort och hålremsor som lagringsmedium, och innan dess även i Jacquardvävstolen som kom i början av 1800-talet

AVBRUTEN

Skulle in på högskolan.
På kvällar och helger är det låst. Men genom att dra rätt kort i kortläsaren släpper elektroniken in en.

Skulle in på högskolan.
Det var strömavbrott. Så elektroniken fungerade inte.

Skulle in på högskolan.
Men jag kom inte in.

Jag hoppas de som var inne kom ut!

TWITTER FÖR FOLKET

Mycket aktiviteter på jobbet och utanför, gör att min internetaktivitet inte är av det storslagna slaget. Min blogg t.o.m vanskött.

Kan dock konstatera att mina vänner, som har kommunikativa jobb och som ägnar dagarna åt mycket internet och mobil (med internet) håller sig och mig och alla som vill uppdaterade.

Jag blir imponerad. Samtidigt bekymrad:

Känner att den digitala klyftan inom Sverige växer med rasande fart och  med detta den demokratiska klyftan (om man med demokrati avser att få möjlighet att uttrycka sig offentligt). Twitter är ju ett fenomen som just nu är väldigt
uppblåst. Men vilka twittrar?

Inte är det Lena inom hemtjänsten, Uffe på varvet, Stig i förskoleköket eller Åsa på labbet...

VÄLKOMNA SPAM

Bland alla seriösa mejl och otroligt oseriösa mejl, kommer ibland roligt oseriösa mejl. Kanske inte ngt som uppskattas av arbetsgivare. Men jobbar inte en glad anställd bättre? Och visst blir städningen lite, lite roligare när man börjat den med ett leende? Nedan ett av de roliga oseriösa mejl som jag tänkte böra min städdag med (dessutom har det med e-tjänster att göra):

"Frustrerad och förvirrad kontaktar helpdesk angående Hustru 1.0

==============================================================
Förra året uppgraderade jag från Flickvän 7.0 till Hustru 1.0.
Så fort jag hade installerat programmet märkte jag att det började kräva att jag skulle installera Barn 1.1, 1.2 och 1.3. Det tog en massa tid och krävde en massa resurser. Det stod det inget om i programspecifikationen. Dessutom installerade sig Hustru 1.0 i alla andra program och dyker upp så fort jag startar datorn - och övervakar alla mina aktiviteter.
Gamla program som Pokerafton 10.3, Fyllefest 3.5 och Söndagsfotboll 5.0 fungerar inte längre.
När jag försöker starta dem får jag felmeddelandet: 'Du har utfört en otillåten aktivitet Stäng genast ner alla program som inte stöds av Hustru 1.0 !' Det är omöjligt att hålla Hustru 1.0 i bakgrunden medan jag försöker köra några av mina favoritprogram.
Jag har funderat på att återgå till Flickvän 7.0, men jag kan inte ens avinstallera Hustru 1.0.
Kan ni hjälpa mig ? Tack på förhand !


Svar från Helpdesk
==================
Bästa Frustrerad och förvirrad !
Problemet du beskriver är mycket vanligt och många klagar över samma sak. Orsaken till problemet är ett grundläggande missförstånd.
Hustru 1.0 är inte, som många män tror, ett nytto - och underhållningsprogram, utan ett operativsystem som är designat för att styra allt. Att försöka gå tillbaka till Flickvän 7.0 när Hustru 1.0 är installerat är dömt att misslyckas. Några har försökt med att installera Flickvän 8.0 eller Hustru 2.0, men det har slutat med att de fått fler problem än vad de hade med Hustru 1.0.
Vi rekommenderar att du behåller Hustru 1.0 och försöker göra det bästa av situationen, samt att du eventuellt läser hela kapitel 6 i manualen 'Vanliga programfel'. Datorn kommer att fungera perfekt så länge du tar ansvar för alla systemfel, oavsett vem som har förorsakat dem. Det räcker med att du skriver: / FÖRLÅT, så återvänder styrsystemet till normaltillståndet. Hustru 1.0 är ett storartat program som dock kräver ett visst mått av underhåll!
Du kan försöka med att köpa tilläggsprogram för att öka funktionaliteten. Vi rekommenderar Blommor 2.1, Choklad 5.3 eller i extremfall mjukvarupaketet Päls 2000.
Vi avråder å det bestämdaste från att installera Älskarinna i kortkort 3.3 eftersom detta program inte stöds av Hustru 1.0 och kommer att resultera i att Hustru 1.0 avinstallerar sig själv och därmed avlägsnar 50% av systemresurserna. Älskarinna i kortkort 3.3 kräver själv stora systemresurser, som inte finns kvar efter det att Hustru 1.0 har avinstallerat sig själv.
Vänligen Helpdesk"

RSS 2.0