FYLLERIÖVNING

Stötte på denna analys om fördelar respektive nackdelar med elektroniskaenkäter resp. pappersenkäter:

Enkätmetod

Dator

Papper


Fördelar

Nackdelar

Fördelar

Nackdelar


Lätt att fylla i enkät

Mindre efterarbete

Tidigt resultat

Mindre kostsamt?

Besvaras hemifrån?

Oberoende av tidp?

Få datasalar

Stör uv i datasalar

Ev teknikkrångel

Teknisk backup?

Svarsfrekvens


I vanlig sal

Med läraren...

Stör ej uv

Säkrare (?)

Svarsfrekvens

Tar tid f elev

Efterarbete!

Tryckning!

Hantering

Utdelning



Vad anser då jAg som sedemera blev den som fick skriva in eller som det heter i detta sammanhang; stansa* svaren från enkäterna enligt en överenskommen mall till Excell (som är ett billigt, spritt program) för att därifrån föra över till SPSS (som är ett dyrt program, men underbart att göra statistik o tabeller ifrån):

Visst kan det vara så att svarsfrekvensen blir högre (dvs. det externa bortfallet mindre) om införstådd person (ex. en lärare) delar ut enkäter till respondenterna (undersökningpersonerna) - som vid ett provtillfälle i skolan ungefär. Men å andra sidan har man väl prov i datorkunskap ibland? Fördelen med pappersenkäter är väl att fler personer samtidigt kan svara med mindre lärarresurser.

jag håller inte riktigt med om påståendet "säkrare" som positiv på pappersenkät sidan. En enkät är ju en typ av väldigt strukturerad intervju. Frågorna styr i stor del svaren. Enkätkonstruktören styr också genom att tillåta om flera alternativ får anges eller inte. Med en elektroniskenkät kan ifyllandet styras av att det inte går att gå vidare till nästa fråga om man inte har fyllt i en fråga eller fyllt i för många alternativ. Det s.k interna bortfallet, med vilket menas att frågor som inte besvaras eller inte räknas pga felaktigheter/tvetydigheter i svaret, torde minska med elektroniska enkäter. För att vara säker på att rätt person svarar borde då ifyllandet ske på bestämd plats med t.ex. lärare närvarande.

Tidsaspekten har tagits upp som en fördel med elektroniska enkäter. De liksom stansar sig själva. Det är ett digert arbete med att stansa in manuellt, det går inte att komma ifrån. Och man måste gilla siffror och det underlättar om du kan se mönster (för att uppfatta om du håller på att stansa fel). Det roliga med att stansa manuellt är att den som stansar får en översyn över tendenser och en förståelse för varför vissa frågor inte besvaras eller besvaras på ett annat sätt än konstruktören tänkt (det är som bekant inte helt lätt att styra människor). Det är också intressant med respondenternas små kommentarer vid sidan om. Tyvärr tillåter inte statistiken att kommentarer utanför fria fält kommer med (där omvandlas ju allt till siffror, vilket en smiley inte låter sig göras).

Det jAg ska ta fasta på är dock att en elektronisk enkät anses mindre kostsam. Det måste ju betyda att mitt arbete kostar, vilket borde synas i lönekuvertet,,,,



*Begreppet STANSA kommer från, enligt Wikipedia, att man datorernas barndom användes stansade hålkort och hålremsor som lagringsmedium, och innan dess även i Jacquardvävstolen som kom i början av 1800-talet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0