UTROTNINGSHOTADE RÄTTIGHETER

"Forskare om privatiseringar: Journaler från privata vårdgivare sparas inte, vilket hotar framtida forskning. Att bevara patientjournaler är viktigt för allmänhetens insyn i den skattefinansierade verksamhet som sjukvården utgör."

Så börjar en tankeväckande artikel i  fredagens Dagens Nyheter.

Jag har tidigare tagit upp problemet med privata vårdgivare och journalsystem, då framför allt ur ett kortsiktigt behandlingsperspektiv; dvs. den behandling en viss patient skulle ha nytta av nu - idag.

Det problem artikeln tar upp kan ses ur ett långsiktigt behandlingsperspektiv; dvs den behandling grupper av patienter skulle kunna få nytta av - imorgon.

"Insyn handlar inte bara om att rätten att få veta vad som sker i våra skattefinansierade verksamheter i dag. Det handlar också om rätten att veta hur vi hamnade här, hur det blev som det blev. Den rätten, för morgondagens forskare och allmänhet, reglerar vi i dag. Vi vill uppmana dagens politiker att fundera över konsekvenserna av privatiseringen av vården. Är det verkligen rimligt att urholka offentlighetsprincipen på det sätt som sker i dag?", avslutar forskarna sin debattartikel.

Som naturvetare skulle jag också vilja lägga till: Det handlar också om rätten till möjligheten att få bästa möjliga tänkbara vård, både idag OCH imorgon!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0