SYSTEMFEL

Så var det dags för min näst äldsta att ta steget upp till sexan. Ett steg som i vår kommun också betyder skolbyte, eftersom man följer läroplanens F-5 och 6-9. Och skolbyte betyder att ett (minst) val måste göras; Närskolan eller någon annan kommunal eller fristående skola?

Eftersom vi bor i en kommun med ett stort antal skolor att väja bland har införts ett databaserat valsystem som både kommunla och fristående skolor ingår i. Här går man via webben in och listar sig, i prioriteringssföljd, vilka skolor man är intresserad att gå i. Tanken är att planeringen för samtliga skolor ska bli enklare, eftersom det tidigare var vanligt att samma barn stod listad, utan prioritering, på upp till fem skolor och ingen skola visste vem av dem som var den som var mest trolig att barnet skulle dyka upp på.

Systemet är också uppbyggt så att en person i kommunen är spindel i nätet. Hon är ansvarig att kolla upp med skolorna, som har blivit första hands valda, om eleverna fått plats där och om de accepterat platsen. Först då tas de bort från sin hemskolas lista. På så sätt ska ingen elev falla mellan stolarna och skolplikten garanteras.

Min dotter hade närskolan som favorit. Men satte ändå upp en annan kommunal skola som nummer ett (dock efter att den årets egentliga listningstid för årets hösttermin hade gått ut). Ganska snart fick vi ett brev hemskickat att hon inte hade kunnat "beredas plats" på den andra kommunal skolan. Så var det klart att det skulle bli närskolan till hösten.

Då hade vi inte räknat med den mänskliga faktorn:

Via hörsägen (skvaller?) hade någon på dotterns hemskola hört att hon nog skulle börja på en annan skola. Så hemskolan plockade bort henne ur sin listning. Man begick ett systemfel och vips stod min dotter utan någon som helst skola. Något som uppdgades då dottern chattade med en kompis och insåg att hon inte fanns med på någon av hemskolans klasslistor.

Efter att den mänskliga faktorn mamma ryckt ut och tagit tag i både hemskolans adminstration och skolförvaltningens dito, så har "det som inte ska kunna hända" enligt förvaltningen med mänsklig hjälp blivit reparerat och dottern är välkommen till sin skola i höst.

Och jag pustar ut och tackar MSN för att min dotter slapp stå på uppropet och inte bli uppropad.

Kommentarer
Postat av: Mams

Som sagt: helt ofattbart! Får inte hända! Önskar att det blir riktigt bra i fortsättningen!

2009-07-26 @ 12:45:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0