DISTANS

Har funderat över det där med kommunikation på distans:

Redan tidigt verkar det som om människan haft behov av att kommunicera på distans (alltså längre bort än skriket räcker): Tänk bara på röksignaler och vårdkasar.

Och de budkavlar kunskapen om skrivandet gav möjlighet att sända. Den mest kända är väl myten om hur det första maratonloppet: Enligt vilken den grekiske soldaten Filippides skulle ha sprungit från staden Marathon på östra delen av halvön Attika till Aten med budskapet att de grekiska styrkorna hade segrat över perserna, så att inte staden skulle öppna sina portar för den persiska flottan när den anlände.

 

Så kom telegrafen:

Det var år 1832 som amerikanen Samuel Morse upptäckte att elektricitet kunde göra en järnstav magnetisk (vad vi skulle kalla en elektromagnet). Han experimenterade och fick en magnet att lyfta resp. sänka en penna så att man mha elektricitet kunde sända meddelanden via en tråd.

 

Och telefonen:

Om nu elektricitet kunde skickas långa sträckor i en tråd - kunde man då också förvandla ljud till elektriska impulser och sända dem över långa avstånd? Jo! Den förste som lyckades med detta var skotten Alexander Graham Bell (som var dövstumlärarare !).

 

Att skicka bilder över distans är inget nytt som har kommit med internet:
Det första telefotot sändes faktiskt redan 1863!
Och bildtelefon finns sedan början av 70-talet. (Vem av oss födda på 70-talet satt inte och fascinerades av att Hedvig, i barnprogramet "Från A till Ö", pratade med sin syster via bildtelefon? Hedvig själv tyckte nog att bildtelefonen var mest till besvär - eftersom hennes syster alltid ringde när hennes näsa blivit lång av ord-okunskap.)

Den största skillnaden idag är (förutom att överföringen sker snabbare), är att möjligheten att kommunicera på distans nu är var människas möjlighet. Och att man inte nödvändigtvis behöver vara vid en viss plats vid en viss tidpunkt;
När röksignalerna sändes krävdes att avsändaren var vid sin eld (undrar vad som hände om det kom ett ihållande ösregn när meddelandet skulle sändas?) och att mottagaren uppfattade signalen.
Och tänk om Filippides inte hittat rätt mottagare (gällde att budbärarna hade bra lokalsinne) - hade då historien och framtiden sett annorlunda ut?
Och även vad gällde telefoner var det länge så att de satt fast i sitt jack - och man var lika mobil som längden på telefonsladden tillät (vilket ofta innebar mindre mobil ju mer ihopsnurrad sladden blev).

Idag har vi mobiltelefonen och mobilt internet. På gott och ont är vi alltid närvarande på distans.

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0