STULEN INTEGRITET

På många av landets förskolor sker nu ett ökat krav på dokumentation: Foton tas på barnen, de intervjuas, observationer skrivs ner. Och var tror Du allt detta personliga material sparas? Jo, vanligen på en hårddisk stående på förskolan.

På flera av landets förskolor har man fått påhälsning av tjuvar. När lokalerna är tömda nattetid krossar de rutor. Smyger sig in bland leksaker och barnteckningar. Och vad tror Du att dessa tjuvar tar? Jo, vanligen en hårddisk stående på förskolan.

Tystnadsplikten inom förskolans förut så trygga väggar är inget värt, när personliga uppgifter och bilder av barnet kan spridas över hela världen.

Något som var för barnet, riskeras att bli emot.

Alternativet till att all dokumentation lagras på USB-minnen, som förvaras i exempelvis kassaskåp. Är att om man beslutar att fortsätta med dokumentation, så bör också ekonomiska och tekniska möjligheter ges så att alla landets förskolor kan bli tunna klienter - dvs. bara har en skärm, ett tangentbord, en mus och en kabel in i väggen till centrala (exempelvis i kommunens regi) nätverk. Där lagringen av personligt material inte sker på en hårddisk på förskolan. 

Eftersom tunna klienter innebär att dina data lagras externt måste informationen säkras mot angrepp och ingrepp.

Det ska inte att gå att stjäla våra barns integritet!

 

Kommentarer
Postat av: Karin

Bra idé...

2008-07-23 @ 12:59:46
URL: http://karinclaeson.blogg.se/
Postat av: Mams

På förskoleträffen jag var talade de så mycket om allt hemligt som finns i verksamheten. Verkade stolta ver att de höll tätt. Hoppas Du har fört det Du skriver om vidare! Jätteviktigt!

2008-07-24 @ 08:57:40
Postat av: jAg

Ska ta upp det både i barn- o ungdomsnämnden och SKLs utbildningsberedning.

2008-07-24 @ 16:59:34
Postat av: jAg

Ska ta upp det både i barn- o ungdomsnämnden och SKLs utbildningsberedning.

2008-07-24 @ 16:59:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0