KLOTTER

Inte direkt något som har med e-samhället att göra. Men en ljuvlig "revansch" för jAg, som ofta varit den som anklagats för att inte lyssna för att jag måste klottra för att lyssna. Och som uppenbarligen lyssnat mest:


"Klotter bra för minnet

Världen 28 feb 17:03

Den som tror att de som sitter och klottrar under en föreläsning är mindre uppmärksamma, än de som inte gör det, tror fel. Det visar en studie vid universitetet i Plymouth, i sydvästra England, uppger SVT text.

Klottrare visade sig ha lättare att minnas vad som sagts, än övriga åhörare. 40 personer fick lyssna på ett band med åtta personer som deltog i ett samtal. Uppgiften var att komma ihåg namnen på de åtta. Halva åhörargruppen fick skugga olika former på ett papper medan de lyssnade.

Det visade sig att klottrarna mindes 7,5 namn i genomsnitt, medan de som inte hade klottrat bara kom kom ihåg 5,8 namn. Professor Jackie Andrade tror att skillnaden kommer sig av att klottrarna inte svävar ut i dagdrömmerier."


Och eftersom fler och fler sitter med sina små datorer på möten, så ser jag fram emot att ett e-verktyg skapas som gör det möjligt att klottra även digitalt. Paint känns i detta sammanhang ngt förlegat - utan vad jag efterlyser är ett klotterverktyg direkt på ordbehandlingsprogrammet. Risken är annars att vi får en digitalklyfta i det att de som använder det elektroniska verktyget svävar ut i dagdrömmar, medan de som använder det manuella verktyget (pennan) koncentrerar sig meddels klottring ;)




EGO

Jag ego-googlar ibland. Jag skriver alltså in mitt efternamn och ser vad som finns ute på nätet om mig. Det mesta som söks fram är från sådant jag kommer ihåg. Ibland dyker det upp ett och annat som jag inte minns. Eller som jag inte hade en aning om, som att jag räknas som författare (skrev en skrift i början av 90-talet).

Läste i Naturvetare (nummer 2, 2009 ) att man faktiskt ska goggla på sig själv ibland. Som ett sätt att hålla koll på vad en presumtiv arbetsgivare kan googla fram om dig. För det är tydligen inte helt ovanligt, enligt artikeln,  att t.ex. rekryteringsföretag googlar för att få reda på mer om personen som söker.

Gäller alltså att inte göra något dumt i sin ungdom. Även sånt som gjordes långt innan internet och google existerade kan dyka upp: T.ex. har jag hittat min pappas namn i en bandytrupp han var med i på 60-talet, min pappa har varit död i 18 år. Och jag har hittat en skrift min morfar skrev på 30-talet, han dog för 42 år sedan. De fick aldrig uppleva internet, men är ändå en del av det! Man kan säga att internet gör att man lever längre (om det är så att man lever så länge man är ihågkommen).

Men för de levande är det synderna som lever längre. Det finns inget som kan få mig så moraltantig som personer som skriver väldigt utlämnande inlägg och lägger ut dito bilder; Förstår de inte att det som verkar okej för dem nu, kanske inte gör det om fem år? Förstår de inte att allt kan användas emot dem? Eller är det så att synas är överordnat allt? Att det handlar om ego?




Hm. Ego-googlade på bilder med mitt efternamn.
Det är inte jAg på bilden.
Men på något sätt tror sökmotorn det
(mitt namn finns av någon anledning antagligen med på sidan där bilden finns)
Detta är ett väldigt irreterande problem med google:s bildsök.
Den tänker liksom inte ut vad som nog är en riktig bild av mig...
Nedan fler exempel på bildar av jAg:







Hoppas att presumtiva arbetsgivare förstår att jAg
varken är affischerare, numerisk eller man!



KLIPPANDE

Syrran skrev på sin blogg:
 
"Det bästa med YouTube är att man kan se en massa härliga klipp från mer eller mindre gamla tv-program man älskade... Här är en klassiker med VaranTV:

 


Jag som är något äldre (bara något, men tillräckligt för att vara funktionellt yngsta barn) blev tårögd både av skratt och nostalgi. Och visst håller jag med syrran; Det bästa med You Tube är att man kan se en massa härliga klipp:



HEMLÄXA

Att läsa läxor var inte precis min favorit sysselsättning i grundskolan och gymnasiet. Allra minst gillade jag språkläxorna. Att traggla glosor var nog bland det tristaste jag visste (förutom att städa och hjälpa till med disken). Man satt där med papper och penna och skrev orden på svenska för att sen översätta till engelska, tyska eller ryska. Svårt att tjuvkika var det inte. Ibland gjorde jag glosläxan med en kompis, men det blev liksom inte så effektivt. Vi övade på andra ord och formuleringar (läs: fniss och skvaller) än det som skulle komma upp på förhöret nästa dag. Dessutom behövde min kompis bara titta igenom glosorna en gång (iaf inte mer än tre) för att de skulle sitta som en smäck - själv kunde jag tragla minst tio gånger så mycket utan att det märktes på förhöret. Orättvist.

Nu sitter mina barn och traglar med glosor. Och tycker att det är hyfsat kul (!). Det kan jag tacka e-tjänsten www.glosboken.se för:  

"Idén med Glosboken kom till i början av 2002 då ett gäng studenter läste en kurs i avancerad affärsengelska (English for Professional Purposes) på Luleå Tekniska Universitet. Varje vecka hade vi ett 100-tal glosor att nöta in. Det sorgliga med detta var att vi nötte in glosorna på precis samma sätt som vi gjorde i grundskolan många år tidigare - Vi tog en gloslista, höll för den engelska översättningen och läste det svenska ordet. Detta var både tidskrävande, ineffektivt och faktiskt ganska tråkigt.

Kort sagt: Behovet av något nytt och mer effektivt sätt att plugga glosor var stort. Detta resulterade i att Glosboken grundades
"

På denna sida skapar barnet en användare och skriver in sina nya glosor (en gång). De kan sedan öva det traditionella sättet (med att översätta orden), men digitalt. Men det går också att öva genom att spela memory, lägga puzzle eller lösa korsord.

Det är nästan så att jag blir sugen på att plugga språk igen...

INTEGRITETSÅRET 2008

lntressant pressmeddelande från datainspektionen med ett innehåll som tål att granskas:


"Över 20 lagförslag påverkade
den personliga integriteten 2008

I en unik sammanställning redogör Datainspektionen för över 20 lagförslag som påverkade den personliga integriteten under 2008.


Ipred-lagen , trafikdatalagringsdirektivet och FRA-lagen var bara tre av de lagförslag som påverkade den personliga integriteten under 2008. I en unik sammanställning redogör Datainspektionen för över 20 sådana lagförslag.

"Integritetsåret 2008" beskriver även några av Datainspektionens mest uppmärksammade beslut under förra året och ger exempel på några av de nya teknologier som kommit att påverka den personliga integriteten.

Det här är första gången som Datainspektionen tar fram den här typen av redogörelse, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund. En av tankarna med "Integritetsåret 2008" är att väcka frågor som: Hur påverkas den personliga integriteten inte bara av ett visst lagförslag utan av alla lagar och föreslagna lagar tillsammans? Vilket blir det samlade trycket mot den personliga integriteten när man väger samman alla stora myndighetsregister och hur dessa utbyter information? Hur mycket mindre blir den fredade zon vi alla har rätt till när nya tekniker som GPS och RFID används för att övervaka oss på allt fler sätt?

Integritetsåret 2008 kan hämtas i pdf-format på Datainspektionens webbplats och kan även kostnadsfritt beställas som trycksak.

Läs Integritetsåret 2008 i pdf-format

Beställ Integritetsåret 2008 som trycksak

För mer information kontakta:
Generaldirektör Göran Gräslund, tfn 08-657 61 57
Pressekreterare Per Lövgren, tfn 08-657 61 43

Läs mer på www.datainspektionen.se"


Till sist:
Hej FRA!
Det finns ingen anledning att läsa mitt inlägg. Jag har ingenting att göra med ETA, Mujahedin-e Khalq eller FARC. Jag har aldrig gjort Siyama eller tillverkat en bilbomb, jag vet knappt ens vad Al-Khafid betyder. Men tack för visat intresse!








UTVECKLING

Hade medarbetarsamtal med chefen igår. Vi pratade bl a om hur avdelningen skulle kunna utvecklas för att vi inte ska misslyckas i vår måluppfyllelse "Rätt svar i rätt tid".  Ur patientsäkerhetssynpunkt är detta ett nödvändigt mål, som vi inte får misslyckas med. Men vägen till målet innebär ju också (i alla fall för min del) patientkontakter.

Tycker att det är viktigt att man som patient förstår varför en viss undersökning görs, hur undersökningen går till, vem som ger svar och hur lång tid det beräknas ta innan svaret kommer. För det mesta lyckas jag med mina mål på vägen. Men ibland kan jag inte göra informationen tillgänglig; Det händer att det kommer patienter som inte talar svenska och som inte har tolk med sig.

Hur undersökningar går till finns att hitta på flera vård-webbsidor (exempelvis www.1177.se). Informationen går lätt, både för vårdpersonal och patienter, att läsa och att skriva ut. Vad jag saknar är korta beskrivningar översatta på de vanligaste språken; Chefen och jag kom fram till att ett steg i avdelningens utveckling kunde vara att göra informationen om vår avdelnings vanligaste undersökning tillgänglig för alla.

RSS 2.0